Weiden met robot Europees onder de loep

Europa financiert nieuw onderzoek naar de combinatie robotmelken en weidegang. Bijzonder is dat het onderzoek de komende drie jaar tegelijkertijd plaats vindt in Ierland, Denemarken, Zweden, Frankrijk, België en Nederland.

Onderzoek naar weidegang in combinatie met robotmelken is in Nederland niet nieuw. Toch is meer kennis wenselijk. LTO en Wageningen UR stapten daarom gezamenlijk in project Aurograssmilk, dat door de Europese Unie wordt meegefinancierd.

Ook in de andere vijf landen voeren onderzoeksinstellingen en belangenbehartigers gezamenlijk het onderzoek uit.

Vervolgonderzoek

In Nederland wordt momenteel onder andere op proefbedrijven Dairy Campus en De Marke vervolgonderzoek uitgevoerd. 'We monitoren dit weideseizoen vooral het gedrag en de resultaten van de weidende koeien', vertelt projectleider Agnes van den Pol van Wageningen UR.

'Volgend jaar hopen we handvatten te presenteren waar melkveehouders hun voordeel mee kunnen doen. Doel is om tot een beslismodel te komen richting koe en grasland.'

Enquête

Extra hulpmiddel daarbij is de inzet van een enquête. Binnenkort worden melkveehouders en adviseurs in de zes verschillende landen geënquêteerd over graslandgebruik.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer