Beleving uienmarkt 'divers'

Na twee gebroken weken heeft de afgelopen normale werkweek een positief effect op de stemming op de Nederlandse uienmarkt. Toch is onder uienhandelaren de beleving van de markt divers.

Dat heeft te maken met de exportmogelijkheden, meldt het Bureau Uienmarkt Informatie (BUI) van Productschap Akkerbouw.

Terug naar een telerprijsniveau van enkele weken terug (17 tot 18 euro per 100 kilogram) lijkt voor de afgelopen week te hoog gegrepen. Nog steeds wordt een deel van de uien door handelaren onderling verhandeld, waardoor niet iedere handelaar actief op de boer hoeft te lopen. De krap aangehouden werkvoorraden lijkt daardoor minder effect op de telerprijs te hebben.

Kwaliteit

De vraag naar uien is erg afhankelijk van de kwaliteit. Daarnaast spelen afvaarten naar Afrika (Ivoorkust, Mauritanië) een rol, die gemiddeld tweewekelijks plaats vinden, waardoor de afzet een zaagtandpatroon heeft (hollen en stilstaan).

Richting Oost Europa is er afzet te creëren, mits de uienprijs niet te hoog is. Afzet op verre bestemmingen (Midden en Zuid Amerika) loopt verder terug. Deels door een teruglopende vraag, maar ook groter wordende risico’s spelen een rol mee. Dit lijkt ook op te gaan voor Rusland. Het geheel maakt de Nederlandse uienhandelaren voorzichtiger in het bijkopen van werkvoorraden.

Nieuwe uien

Vanuit Zuid Europa komen meer offertes van nieuwe uien (levering vanaf week 21), waardoor het plaatsen van oude oogst Nederlandse uien lastiger wordt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer