Kunstmestgift na maaien week later

De bemesting van grasland met stikstofkunstmest kan gemiddeld tot een week na maaien uitgesteld worden zonder negatieve gevolgen voor de opbrengst.

Dat blijkt uit veldonderzoek van Wageningen UR Livestock Research en het Louis Bolk Instituut, gefinancierd door Productschap Zuivel.

Uitstel van bemesting geeft meer flexibiliteit in de bedrijfsvoering. De hoofdconclusie op basis van de uitgevoerde veldproef is dat Nederlandse melkveehouders de bemesting van grasland na maaien gemiddeld met een week uit kunnen stellen, zonder dat dit negatieve gevolgen heeft voor drogestof- en eiwitopbrengst.

In het onderzoek werd geen bewijs gevonden voor de veronderstelling dat een langer uitstel van de bemesting leidt tot een intensievere of diepere beworteling.

Veldonderzoek

Uit veldonderzoek in 2011 bleek dat gemiddeld uitstel van de bemesting met kunstmest tot zes dagen na maaien geen duidelijk effect had op drogestofopbrengst en stikstofopbrengst (˜ eiwitopbrengst) van grasland.

Bij uitstel tot 12 dagen nam de drogestofopbrengst duidelijk af, terwijl de eiwitopbrengst op peil bleef. Bij uitstel met 12 dagen in plaats van 0 dagen nam de jaaropbrengst in 2011 af van 11,1 tot 10,5 ton drogestofopbrengst per hectare.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer