'Meer melk per koe niet beter voor milieu'

Meer melk per koe leidt verhoudingsgewijs niet tot een kleinere carbon footprint, de uitstoot van CO2 die vrijkomt bij melkproductie. Dat stelt Christel Cederberg, professor aan het Zweedse Instituut voor Voedsel en Biotechnologie.

%27Meer+melk+per+koe+niet+beter+voor+milieu%27
© -

Cederberg zei dat vandaag tijdens het symposium We’ll 2013.com dat in Den Bosch wordt gehouden. De bijeenkomst behandelt het thema hoe de wereldbevolking in 2050 te voeden.

Volgens de professor is het een mythe dat een steeds hogere melkproductie per koe gunstig is voor het milieu. Met de groeiende wereldbevolking – naar ruim 9 miljard mensen in 2050 – is het onverstandig om in te zetten op efficiëntere melkkoeien, stelt zij.

Dubbeldoel koeien

De welvaart stijgt, bijvoorbeeld in Azië, waardoor de vraag naar vlees toeneemt. Een inzet op dubbeldoel koeien heeft daarom prioriteit.

Cederberg verwees in haar toespraak onder meer naar Duits onderzoek uit 2012, waarin carbon footprint van Fleckvieh en Holsteiners werd vergeleken.

Vleesproductie

Uit dat onderzoek blijkt dat een hoger melkproductie leidt tot een lagere vleesproductie. Zodoende zijn bij verhoging van de melkproductie, meer koeien nodig voor de vleesproductie. Het milieu in zijn geheel is daar niet mee gediend, betoogt Cederberg.

Van de totale rundvleesproductie in de wereld komt ongeveer 57 procent van melkkoeien.

Joost van Winsen

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer