FJR 2012: dalend tekort ondanks recessie

Voor het derde jaar op rij is sprake van een daling van het begrotingstekort. In Europees verband zijn belangrijke stappen gezet die bijdragen aan stabiliteit van de muntunie. Dat blijkt uit het Financieel Jaarverslag van het Rijk 2012 (FJR).

Het jaar 2012 werd voor een belangrijk deel overschaduwd door tegenvallende ontwikkelingen. Voorbeelden daarvan zijn economische krimp, oplopende werkloosheid en aanhoudende onrust in zowel de eurozone als de financiële sector.

Dat staat in FJR 2012 waarin het kabinet rapporteert over de economische, budgettaire en politieke ontwikkelingen in 2012.

Recessie

Economisch verging het Nederland in 2012 beduidend minder goed dan bij het opstellen van de begroting werd verwacht. In de tweede helft van het jaar viel de economie terug in een recessie.

Die werd vooral veroorzaakt door afnemende groei van de export, daling van het besteedbaar inkomen van huishoudens en dalende huizenprijzen.

Werkloosheidcijfers

Bij aanvang van het jaar 2012 lag er een raming die uitging van 0,75 procent economische groei, maar dit werd uiteindelijk een krimp van 1 procent. Die verslechtering vertaalde zich ook naar de werkloosheidscijfers.

Het aantal werklozen groeide afgelopen jaar met 115.000, resulterend in een totaal van 571.000. Dat is 7,2 procent van de beroepsbevolking.

Verantwoordingsdebat

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zal het FJR en alle andere Verantwoordingsstukken op Verantwoordingsdag, woensdag 15 mei, officieel aanbieden aan de Tweede Kamer. De dag erna volgt het Verantwoordingsdebat.

Klik voor compleet FJR 2012 op bijgesloten pdf

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer