Nederland grote exporteur van kunstmest

In Nederland zijn vier kunstmestfabrieken die samen zo’n 5,8 miljoen ton produceren. In Sluiskil, Sas van Gent, Geleen en Amsterdam wordt er in grote fabrieken kunstmest geproduceerd, waarvan driekwart naar andere Europese Unie-landen gaat.


'Dat hangt samen met de vondst van gas in de bodem. Dat is namelijk een grondstof voor kunstmest en dat wordt gebruikt in de fabrieken in Nederland om er stikstofhoudende mest van te maken', legt een woordvoerder van de Vereniging van Kunstmest Producenten (VKP) uit.

De woordvoerder kon niet zeggen of de fabrieken in Nederland van hetzelfde type zijn als die in Waco in Texas die gisteren ontplofte.

Strenge eisen

Wel weet hij dat ze aan strenge eisen moeten voldoen en dat ze regelmatig worden gecontroleerd. 'Bovendien is het nog best lastig om kunstmest te laten ontploffen; daar moet je even je best voor doen.'

Vincent van der Vlies, een veiligheidsexpert bij Arcadis, brengt daar tegenin dat er onder meer wordt gewerkt met het vrij instabiele ammoniumnitraat.

Ammoniak

Op de websites van de vier fabrieken staat ook dat er bijvoorbeeld gewerkt wordt met ammoniak, een brandbaar gas.

'Vandaar dat we in Nederland ook proberen om bedrijven die met gevaarlijke of brandbare stoffen werken, weg te houden bij stedelijke ontwikkeling', stelt Van der Vlies.

ANP

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer