Farmers Wish biedt 'rondere' stieren

KI Samen en Veecom bundelen hun krachten onder de naam Farmers Wish. Samen testen ze elk jaar drie tot vijf 'rondere' stieren.

Rondere stieren zijn de stieren die de aAa-codes 456 vererven. Deze zijn niet per definitie beter dan stieren die meer scherpte vererven, maar wel in de minderheid.

'Er dreigt duidelijk een tekort aan stieren die iets breder en ronder fokken', zegt Wim de Boer van Veecom.

Kippenfokkerij

De samenwerking van Veecom en KI Samen maakt het makkelijker om aantallen te kunnen maken in de testfase en kosten te drukken. Wat ze verder samenbrengt, is de kritiek richting de inzet van genomics.

Wim de Boer stelt niet tegen genomics te zijn. 'Maar kwaliteit in plaats van snelheid moet voorop staan in de rundveefokkerij. Met de huidige inzet van genomics lijkt het daar niet op.'

Proefstier

De eerste twee stieren komen komende maand als proefstier op de markt. Het gaat om Pirlo, een Jerudo-zoon uit de met 89 punten ingeschreven Alves-koe uit de stal van Schep Holsteins in Zandhuizen.

De tweede stier die binnenkort ingezet wordt heet Larando en komt van het Batenburg bedrijf van Peter Aalberts en Janet Brandsma uit Giethoorn. Larando is een zoon van Lonar en komt uit de 90-punten koe Batenburg Ginster 2546 die meer dan 16.000 kilo in 305 dagen produceerde.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer