Krol: natuur Noorderpark alleen vrijwillig

De transformatie van 130 hectare boerenland tot natuur in het Utrechtse Noorderpark moet alleen vrijwillig plaatsvinden. Ook neemt particulier natuurbeheer een volwaardige plaats in.

Dat zei gedeputeerde Bart Krol van provincie Utrecht gisteravond bij de startbijeenkomst van het gebiedsproces in het Noorderpark. In het Natura 2000-gebied bij Tienhoven en Westbroek moet nog zo’n 130 hectare boerenland natuur worden.

Volgens Krol betekent de aanwijzing als Natura 2000-gebied een extra inspanning voor provincie en waterschap. Hoewel kortgeleden nog de landinrichting Noorderpark is afgesloten waarbij 1.200 hectare natuur en recreatiegebied is ontwikkeld.

Landbouwstructuur

Voorzitter Teus Spelt van LTO Noord Maartensdijk/De Bilt/Loosdrecht hoopt dat nu niet alleen aan natuur wordt gewerkt en dat de landbouwsituatie niet verslechtert. Bij de toenmalige landinrichting Noorderpark werd naast natuurontwikkeling ook de landbouwstructuur verbeterd.

Daarom vroeg Spelt aan de bestuurders om maximale flexibiliteit in de begrenzing te betrachten. Die toezegging deed Krol aan het gebied.

Watersysteem

Dagelijks bestuurslid Wiegert Dulfer van waterschap Amstel, Gooi en Vecht betoogde dat het waterschap streeft naar een robuust watersysteem. Het waterschap wil zowel de natuur als de landbouw een goed peil geven.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer