Mengwagen eerst vullen en daarna mengen

Bij verticale mengwagens is een brandstofbesparing van rond de 6 procent te behalen door de mengwagen eerst te vullen en daarna pas het voer te mengen. Dat blijkt uit vergelijkend onderzoek van netwerk Het Nieuwe Rijden in de Melkveehouderij.

Bij verticale mengwagens gaat het mengen sneller als eerst alle voer in de wagen wordt geladen. Grootste voordeel is er wanneer eerst het gras, dan de maïs en dan de bijproducten in de wagen worden geladen.

Voorwaarde is wel dat de mengwagen groot genoeg is en de trekker over voldoende vermogen beschikt.

Besparing

Is er ruimte in de wagen dan mengt deze heel snel de producten. In vijf minuten is er een goed mengsel te maken. Per minuut moet de trekker wel meer vermogen leveren, maar uiteindelijk geeft dit wel een besparing.

Bij de horizontale mengers gaf het geen effect in tijd en brandstofbehoefte. Het voer moet volledig worden gemengd en daarvoor heeft het mengen evenveel tijd nodig als het laden om het tussen en onder de vijzels door te krijgen.

'Over te koken'

Verder lopen deze wagens het risico om volledig 'over te koken' omdat het voer zo ver opgestuwd wordt dat het over de rand valt.

Aan netwerk Het nieuwe rijden in de melkveehouderij doen zestig boeren mee uit West-Nederland. Zij worden ondersteund door het Veenweide Innovatie Centrum, PPP-Agro Advies en Wageningen UR Livestock Research.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer