Trekker rijden kan veel zuiniger

Een brandstofbesparing tot wel 40% bij trekkergebruik is mogelijk. De kunst is machine en werkzaamheden efficiënt aan elkaar te koppelen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van praktijknetwerk 'Het nieuwe rijden in de veehouderij'.

Trekker+rijden+kan+veel+zuiniger
© Nieuwe Oogst

Binnen dit praktijknetwerk zijn boeren op zoek naar mogelijkheden om brandstof te besparen. Uit onderzoek van het netwerk blijkt dat nieuwe trekkers in vergelijking met oude trekkers met hetzelfde vermogen 10% zuiniger met hun brandstof omgaan.

Een trekker is in verhouding het zuinigst wanneer deze volledig wordt belast. Uit onderzoek blijkt dat wanneer boeren werkzaamheden hebben waar bijvoorbeeld 100 pk vermogen voor nodig is, een trekker volstaat die maximaal 110 pk levert.

Zuiniger

Het gebruik van zo'n trekker is tot wel 30% zuiniger dan een van 150 pk. Dat komt doordat de trekker van 110 pk bijna volledig wordt belast en hierdoor in verhouding efficiënter met zijn brandstof omgaat dan de niet volledig belaste trekker van 150 pk.

Het gebruiken van een 'boost' heeft ook gevolgen voor het brandstofverbruik. In verhouding blijft de trekker even zuinig. Maar wanneer de bewerking zonder boost kan, is het interessanter deze dus niet te gebruiken, omdat boost altijd extra brandstof vraagt.

Extra vermogen

Wanneer boeren de juiste trekker kiezen en goed met de beschikbare mogelijkheden omgaan, is bijna 40% brandstof te besparen. Het netwerk onderzoekt de komende tijd hoe deze besparing in de praktijk is te realiseren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer