AJK Hogeland wint met klimaatplan bodem

Tien jonge akkerbouwers van het Hogeland hebben vanavond met hun klimaatplan voor een betere bewerkbaarheid van de bodem de prijs gewonnen in het project Klimaatbestendig Produceren van het GrAJK.

Zij kunnen voor 1.000 euro advies inwinnen bij het Louis Bolk Instituut om hun plan tot uitvoering te brengen.

De tien GrAJK-leden komen allemaal van een akkerbouwbedrijf met een redelijk intensief bouwplan. Bij een van de deelnemers in Godlinze, bekeken zij hoe ze de bewerkbaarheid van de grond kunnen verbeteren.

'De manier waarop je met de bodem omgaat, heeft veel invloed op het klimaat', stelden ze tijdens hun presentatie op het AOC Terra in Groningen, waar ruim tachtig GrAJK-leden op af waren gekomen.

Organische stofgehalte

Na gesprekken met onder andere het Louis Bolk Instituut, Proefboerderij Munnekezijl en Projecten LTO Noord kwamen ze met een plan om activiteiten voor verbetering van de bodem de komende tien jaar jaarlijks op hun bedrijven te herhalen.

'Hiermee hopen we het organische stofgehalte te verhogen en daarmee de bewerkbaarheid van de bodem te kunnen verbeteren.'

Groene stroom

Naast het klimaatplan voor een betere bewerkbaarheid presenteerden vijf andere groepen GrAJK-leden ook hun klimaatplannen. Thema's waren groene stroom, optimalisatie, niet kerende grondbewerking, milieuplan en de productie van de grond verbeteren, besparen op de voeraankopen en efficiëntere benutting van grondstoffen.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer