'Maaltijden paardenvlees via Nederland'

Diepvriesmaaltijden van het merk Findus met paardenvlees in plaats van rundvlees zijn via handelaren in Cyprus en Nederland in Groot-Brittannië gekomen.

Dat blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek naar de fraude, gaf de Franse onderminister van Consumentenzaken, Benoît Hamon, zaterdag aan. Het paardenvlees was afkomstig uit Roemenië meldt de Franse krant Libération.

In Groot-Brittannië is ophef ontstaan over de maaltijden, die uit '100 procent rundvlees' zouden bestaan. De maaltijden bevatten daarentegen 30 tot 100 procent paardenvlees.

Butazolid

De Britse voedsel- en warenautoriteit zei vrijdag bezorgd te zijn voor de volksgezondheid, omdat in het paardenvlees sporen van het middel butazolid kunnen zitten. Dat kan bij overmatig gebruik levensgevaarlijke bloedingen veroorzaken.

Hamon zei dat het Franse bedrijf Pujol het vlees leverde aan de fabriek in Luxemburg die de maaltijden produceert. Pujol kwam aan het vlees via een handelaar op Cyprus.

Roemeense slachterijen

Die handelaar had de leverantie op zijn beurt uitbesteed aan een in Nederland gevestigde handelaar die het vlees inkocht bij Roemeense slachterijen.

Hamon zei dat hij de Nederlandse en Roemeense autoriteiten van de fraude op de hoogte heeft laten stellen. Bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) was daar zaterdagavond nog niets over bekend.

'Vooralsnog is er geen sprake van Nederlandse betrokkenheid', zegti een woordvoerster. Ze sluit niet uit dat alsnog informatie over die betrokkenheid binnenkomt. 'Dan gaan we zeker onderzoek doen.'

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer