Onderzoek naar VTEC bij kalveren

Voor rosékalveren komt onderzoek naar vaccinatie tegen verotoxine producerende E.coli bacteriën (VTEC). Mensen kunnen bij infectie van deze bacterie ernstig ziek worden.

Onderzoek+naar+VTEC+bij+kalveren
© Nieuwe Oogst

Runderen zelf zijn symptoomloos drager van de bacterie. Een manier om de uitscheiding te verminderen is vaccineren. In andere landen zijn hier gunstige resultaten mee geboekt. Het onderzoek wordt uitgevoerd bij rosékalveren omdat op deze bedrijven het onderzoek het meest effectief kan worden uitgevoerd.

De projectgroep, waarbij ook LTO is betrokken, zoekt vijftien representatieve bedrijven die rosékalveren houden. Deze kalverhouders krijgen een vooronderzoek om uiteindelijk zes geschikte bedrijven over te houden voor het vervolgonderzoek.

Deelnemende bedrijven krijgen een vergoeding. Tevens wordt de garantie afgegeven dat de deelnemende kalverhouder wordt gevrijwaard van eventuele schade, die zich bij de uitvoering van het onderzoek zou kunnen voordoen.

Belangrijk

'Wij vinden het belangrijk dat er voldoende bedrijven met rosékalveren meedoen aan deze proef', zegt secretaris Henk Boelrijk van de vakgroep Vleeskalverhouderij. 'Meedoen aan de proef biedt meer inzicht in de gezondheidsituatie op de bedrijven.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer