Provincie wil nieuw plan SuikerUnie

Gemeente Binnenmaas en Suiker Unie moeten gezamenlijk een plan opstellen voor de toekomst van de voormalige vloeivelden op de Hoeksche Waard. Daarvoor is glastuinbouw in beeld.

Een meererheid van Provinciale Staten nam gisteren een motie aan over de kwestie. Daarin wordt het provinciebestuur verzocht om een haalbaar plan op te stellen en dat binnen vier maanden aan Provinciale Staten te rapporteren.

Binnenmaas en Suiker Unie zijn het al geruime tijd oneens over de toekomst van de vloeivelden. De gemeente wil dat in het hele gebied kassen verrijzen. SuikerUnie wil deels glas en deels bedrijventerrein.

Vloeivelden

LTO Noord Hoeksche Waard ziet het liefst dat het hele gebied wordt aangewezen voor de glastuinbouw. 'Er zijn immers genoeg andere locaties voor bedrijven op de Hoeksche Waard', aldus voorzitter Basjan Niemansverdriet. Voor de tuinders zijn die er nauwelijks, omdat gemeenten het liefst de verspreid liggend kassen willen saneren.

LTO Noord hield onlangs voor zo'n twiontig tuinders een bijeenkomst over de vloeivelden. Daar gaf Suikerunie een presentatie over haar plannen voor de realisering van 27 hectare netto glas.

Eerder besloot de provincie dat de Hoeksche Waard geen subsidie van 2 miljoen euro krijgt om verspreid liggend glas te saneren. De provincie betwijfelt de cofinanciering op de Hoeksche Waard en vindt de ruimtelijke winst te mager.

Weer

 • Zondag
  30° / 14°
  10 %
 • Maandag
  30° / 15°
  20 %
 • Dinsdag
  30° / 16°
  30 %
Meer weer