FresQ loopt 22 miljoen euro mis

Telersvereniging FresQ loopt dit jaar 22 miljoen euro mis omdat het niet kan beschikken over GMO-ondersteuning.

De vereniging zou niet voldoen aan de erkenningsvoorwaarden voor een telersvereniging om Europese steun te krijgen voor Gemeenschappelijke Marktordening (GMO). FresQ vreest dat de coöperatie minder kan investeren in innovatie ten behoeve van haar leden.

Doordat de FresQ-erkenning is 'opgeschort', krijgt de vereniging het hele jaar waarop het programma betrekking heeft, geen subsidie. Dat kan niet met terugwerkende kracht worden hersteld.

Erkenning

Waarom FresQ de erkenning nu niet krijgt, is onduidelijk, zegt Margôt Hart, manager bestuurszaken van de telersvereniging.

'We hebben dit nieuws een paar dagen terug mondeling gekregen. We wachten nog op de schriftelijke bevestiging. Het heeft ons wel verbaasd, want de afgelopen jaren kregen we wel die erkenning.'

Productschap Tuinbouw, dat namens het ministerie van EZ de telersverenigingen toetst en de GMO-gelden verdeelt, wil geen mededelingen doen over individuele telersverenigingen.

Investeringen

De investeringen die FresQ had willen doen voor haar leden hebben betrekking op een breed pakket aan onderwerpenals milieu-investeringen, marketingactiviteiten of investeringen in efficiëntere kassen.

Het GMO-geld is maximaal de helft van de totale investering.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 3°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  50 %
 • Zondag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer