Delfland akkoord met Bergboezem

Als het aan het college van dijkgraaf en hoogheemraden van Delfland ligt, wordt dit najaar de natte natuur aangelegd in de Bergboezem bij Berkel en Rodenrijs. Het waterschapsbestuur heeft het projectplan deze week vastgesteld.

De verenigde vergadering moet in februari nog akkoord gaan met plan. Dat bestaat uit de aanleg van een boezemwaterberging, vispassage, sloot, aanpassing bij gemaal Westpolder en natuurvriendelijke oevers.

De Bergboezem is onderdeel van de Groenzoom. Dat is een plan om 560 hectare natuur- en recreatie aan te leggen op de grens van gemeenten Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp.

Berging bij wateroverlast

De Bergboezem ligt bij Berkel en Rodenrijs en is nu grotendeels weiland dat bij wateroverlast als berging wordt ingezet.

LTO Noord Oostland heeft het plan om met dertien boeren de Groemzoom te beheren. Hiervoor wil ze een natuurcoöperatie oprichten. De boeren hebben hiervoor al een intentieovereenkomst getekend.

Beheer afkopen

Voor de plannen is geld beschikbaar. Zo heeft provincie Zuid-Holland 7 miljoen euro gereserveerd om het beheer bij gemeenten Lansingerland en Pijnacker-Noordorp af te kopen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  30° / 14°
  10 %
 • Maandag
  30° / 15°
  20 %
 • Dinsdag
  30° / 16°
  30 %
Meer weer