Glanshaver remt ontwikkeling Rijntakken

LTO Noord Gelderland is redelijk tevreden over het concept beheerplan Natura 2000 Rijntakken. Wel heeft ze moeite met de voorgenomen aanwijzing van de glanshaverhooilanden op delen van dijken.

'We hebben niet overal onze zin gekregen', stelt Peter Schrijver, namens LTO Noord Gelderland betrokken bij de klankbordgroep Natura 2000 Rijntakken. 'Maar Natura 2000 blijft lastig.'

Dat geldt voor de glanshaverhooilanden op delen van dijken, die langgerekt door de provincies liggen. 'De oppervlakte van de glanshaverhooilanden is heel beperkt, maar ze hebben wel veel effect.'

Maatwerk

Hij doelt hiermee op de ontwikkeling van agrarische bedrijven in de omgeving. Maatwerk moet daarbij oplossingen bieden.

De klankbordgroep vindt dat Gedeputeerde Staten ook moeten onderzoeken of de stikstofgevoeligheid van glanshaverhooiland op dijken mogelijkheden biedt bij het verlenen de NB-wetvergunningen.

Schrijver is blij dat er bij Natura 2000 Rijntakken geen piekbelasters zijn met een hoge ammoniakemissie, waar een oplossing voor moet worden gevonden. Ook is de ammoniakdepositie volgens hem lager dan in andere Natura-gebieden.

Advies

De klankbordgroep Natura 2000 Rijntakken stuurde haar advies over het concept beheerplan van het gebied naar gedeputeerde Jan Jacob van Dijk van provincie Gelderland.

Van Dijk wil het beheerplan opstellen, voordat de Rijntakken definitief worden aangewezen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  13° / 7°
  50 %
 • Woensdag
  8° / 5°
  10 %
 • Donderdag
  10° / 4°
  70 %
Meer weer