Onderzoek allergische reacties voeding

Er komt een onderzoek naar onverwachte allergische reacties op voedingsmiddelen. Dat wordt uitgevoerd door Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht en TNO en ondersteund door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In het onderzoek houden 250 patiënten van UMC Utrecht met een voedselallergie een jaar lang bij wanneer ze bij welk voedingsmiddel een onverwachte allergische reactie krijgen.

Ze gebruiken hiervoor een speciaal ontwikkelde online vragenlijst. Het is voor het eerst dat allergische patiënten op deze manier onverwachte reacties bijhouden in een wetenschappelijk onderzoek.

Allergeen

Bij elke onverwachte allergische reactie gaan de onderzoekers na welk voedingsmiddel en welk allergeen verantwoordelijk is geweest voor de reactie. Ze gebruiken hiervoor onder meer de informatie op het etiket.

Wanneer het etiket onvoldoende duidelijkheid geeft, onderzoekt TNO het product op de aanwezigheid van niet-vermelde allergenen om de oorzaak van de reactie te achterhalen. De patiënt wordt hierover geïnformeerd.

Etiket

Waar nodig benadert de NVWA de fabrikant om na te gaan hoe de informatie op het etiket te verbeteren.

De resultaten zijn eind 2014 bekend, geeft UMC Utrecht aan.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer