Boetedoening Zwitserse boer voorbij

Een Zwitserse boer moet geen boete meer doen voor een moord die al meer dan 650 jaar geleden is gepleegd. Dat meldt Nieuwsblad.be.

De man had met zijn boerderij de verplichting geërfd in een kerk het 'eeuwige licht' voor het slachtoffer van een moord te onderhouden. Tegen de jaarlijkse kosten van zo'n 60 euro spande hij met succes een juridisch geding aan.

Een voormalige eigenaar van het boerenhof, Konrad Müller, zou in 1357 ene Heinrich Stucki hebben gedood. Als straf, en om zich tegen wraak te behoeden, schonk de man aan de kerk een 'eeuwig licht', waarvoor hij voor het onderhoud verantwoordelijk was.

Hypotheek

De 'eeuwigdurende schuld' zou voor altijd als hypotheek op een stuk land rusten. Indien de schuld niet meer werd nagekomen, zou de lap grond volgens de toenmalige afspraak naar de parochie gaan.

Alle latere eigenaars hielden zich aan het akkoord en betaalden regelmatig de notenolie voor de vlam.

Gerecthelijk besluit

De boer hoeft dat nu volgens het gerechtelijk besluit niet meer doen. Het recht van de kerk was uiterlijk na de herstructurering van de hypotheekwetgeving in het kanton Glarus (1849) uitgedoofd, luidt de motivering.

Toch blijft het licht in de kerk van gemeente Näfels voor Heinrich Stucki verder branden. Bisschop Vitus Huonder van Chur in het kanton Graubünden kondigde gisteren aan de kosten over te nemen.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer