Utrecht gaat staluitbreiders begeleiden

Via project ‘Nieuwe stallen in Utrecht: Kansen voor kwaliteit’ gaat provincie Utrecht een aantal boeren met uitbreidingsplannen begeleiden.

Het gaat om melkveehouders die hun bouwblok uitbreiden van 1,5 naar 2,5 hectare. De binnenkort vast te stellen Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie (PRS) zal die ruimte bieden onder een aantal voorwaarden.

‘PRS wordt het handvat bij dit project. Via een aantal voorbeeldsituaties willen we uitvinden hoe je de gestelde voorwaarden het verstandigst in de praktijk brengt’, vertelt projectleider Franz Kluitmans.

Inpassing

De provincie wil een groep van circa zes uitbreiders begeleiden om tot echt innovatieve ontwerpen te komen. Stallen die landschappelijk goed zijn ingepast en ook rekening houden met diervriendelijkheid, milieu, volksgezondheid en de werksituatie.

De voorkeur gaat daarbij uit naar regionale spreiding van deelnemers.

Rol van provincie

LTO Noord Utrecht staat kritisch tegenover het project. ‘Duurzaam bouwen is mooi. Maar waar ligt het einde van de provinciale rol? De provincie moet zich niet gaan bemoeien met individuele bedrijven’, reageert beleidssecretaris Theo Stam van LTO Noord.

Het project kan pas echt van start na vaststelling van de PRS begin februari. Een aantal boeren met uitbreidingsplannen heeft zich al gemeld voor deelname.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    11° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer