Akkoord over cao Open Teelten

LTO Nederland en de vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen hebben gisteren een principe-akkoord bereikt voor een nieuwe cao Open Teelten. De vorige overeenkomst was op 1 juli 2012 verlopen.

Akkoord+over+cao+Open+Teelten
©

De nieuwe cao gaat gelden voor ongeveer 30.000 werknemers in de boomteelt, bollenteelt, fruitteelt, vollegrondstuinbouw, zomerbloementeelt en akkerbouw, op voorwaarde dat de achterbannen van de betrokken partijen er mee instemmen. Volgende week wordt daarover meer duidelijk.

Twee jaar

De nieuwe overeenkomst heeft een looptijd van twee jaar en voorziet in een loonsverhoging van in totaal 2,75 procent. Dat gaat in drie stappen: 1 procent per 1 maart, 0,75 procent per 1 juli en 1 procent per 1 januari 2014. Daar komt een eenmalige uitkering bij van 200 euro.

LTO en de vakbonden zijn het eens over de noodzaak verder te investeren in goed werkgeverschap. Er zijn afspraken gemaakt over bevordering van verantwoorde huisvesting, inschakeling van gecertificeerde uitzendbureaus en naleving van de cao.

Positief advies

Mans Vulto, die namens LTO de onderhandelingen leidde, toont zich tevreden met het akkoord. Hij legt het dan ook met een positief advies voor aan de achterban. De LTO-bestuurder geeft aan dat de onderhandelingen niet eenvoudig waren, onder meer door het overheidsbeleid dat lastenverzwaringen neerlegt bij alle betrokken partijen.

Hij wijst op de loonsverhoging die de vakbond eiste en op de verschillende wensen van de betrokken agrarische sectoren. 'Het was een kwetsbare en weerbarstige materie. Ik ben erg blij dat we er in geslaagd zijn om dit resultaat te bereiken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
Meer weer