Maximum dosering middel op etiket

De wettelijke gebruiksvoorschriften van gewasbeschermingsmiddelen moeten aan strengere voorwaarden gaan voldoen. Dat laat EZ-staatssecretaris Co Verdaas weten.

De randvoorwaarden voor het gebruik van middelen worden aangescherpt. In de nieuwe gebruiksvoorschriften wordt bij ieder middel een maximale toepassingsfrequentie en maximale dosering per hectare ingevuld.

Die komt overeen met de toelatingsbeoordeling door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

Bloembollen en sierteelt

In het verleden is gebleken dat het niet vermelden van deze voorschriften op het etiket leidt tot onduidelijkheid voor gebruikers en handhavers, zegt Verdaas.

Naar verwachting heeft de aanscherping vooral beperkende gevolgen voor de sierteelt onder glas en in de bloembollenteelt in de middelengroepen fungiciden en insecticiden.

Overgangsperiode

In de groep van de herbiciden hebben de nieuwe gebruiksvoorschriften nauwelijks invloed, meent Verdaas. De nieuwe voorschriften mogen volgens hem niet leiden tot een minder goede bestrijding van ziekten en plagen.

Daarom wil hij een overgangsperiode instellen. In die tijd wil hij samen met de sector kijken waar de problemen in de praktijk precies ontstaan en welke handelingsopties er zijn.

Planning

Volgens de planning worden de wettelijke gebruiksvoorschriften voor herbiciden op 1 januari 2013 van kracht. Voor insecticiden is dat 1 januari 2014 en voor fungiciden is dat op 1 januari 2015.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer