Zorg over inkomen kuikenhouder

Vleeskuikenhouders klagen over hoge voerprijzen. Een aantal zet geen nieuwe ronde kuikens op.

Volgens Henk Jonkman, adviseur bij Flynth in Raalte, is de kuikenprijs langzaam met de voerprijs meegestegen. Niettemin daalt het saldo.

Jonkman baseert zich hierbij op de prijzen van het LEI. Daaruit blijkt dat de actuele maandprijzen voor vleeskuikens (contract) zijn gestegen van 86 cent per kilo geslacht gewicht in januari naar 93,5 cent, exclusief btw, vorige maand. Voor kuikens die niet onder contract worden gemest, is dezelfde trend zichtbaar.

De voerprijzen daarentegen stegen sneller: van € 37,70 in januari naar € 44,05, exclusief btw, per 100 kilo voer in september van dit jaar. „De voerprijzen zijn nu wel extra hoog”, stelt Jonkman. Reden zijn de hoge graanprijzen.

Volgens de prognose op basis van het LEI/Stigevo zal de prijs voor vleeskuikenkorrel verder doorstijgen. Een bulkwagen met 32 ton kuikenvoer voor € 15.000 komt daardoor in beeld.

Dalende lijn

Het saldo van de vleeskuikens in euro per vleeskuikenbedrijf vertoont sinds juli van dit jaar een dalende lijn en zakt naar ruim € 10.000 per bedrijf voor september, blijkt uit cijfers van het LEI. Vorig jaar steeg het saldo rond deze tijd.

Het gemiddelde over de periode 2006-2011 vertoont over de periode juli-december ook een dalende lijn. In de eerste helft van het jaar steeg het saldo over 2006-2011.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, vakkatern veehouderij

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer