Politie Ivoorkust perst cacaoboeren af

Militairen en politieagenten hinderen de nieuwe oogst van cacao in Ivoorkust, het grootste productieland van deze grondstof voor chocola. De veiligheidsdiensten werpen de laatste maanden steeds meer illegale wegblokkades op, waar ze de boeren en handelaren flink laten betalen om door te mogen rijden.

'Momenteel zijn er zo'n 200 à 300 wegblokkades, bijna allemaal illegaal', klaagt Mohamed Kouyate, hoofd van Transport Flow Observatory. De regering had beloofd om de blokkades te bestrijden, maar daar komt weinig van terecht.

Politie en leger zeggen dat de wegblokkades nodig zijn om aanhangers van de verdreven president Laurent Gbagbo op te pakken. Maar menige militair verdient zo wat extra geld bij.

Vaste prijs

De boeren en handelaren zeggen dat ze door de afpersing niets meer verdienen. De oogst van cacao, die eerder deze maand begon, was al een tijd verliesgevend. Als hulp had de overheid een vaste prijs per kilo cacao vastgesteld. Maar dat bedrag raken de boeren en opkopers onderweg grotendeels kwijt aan agenten en militairen.

Menige handelaar is de wantoestand nu zat. Ehui Besson, directeur van Cafco-koopcentrum in Divo: 'We proberen nog twee reizen te maken naar de boeren. Als de afpersing onze winst wegvaagt, dan stoppen we met opkopen.' .

ANP

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer