40%25+vindt+%27vega%2Dkip%27+verwarrend
© Ruud Ploeg

40% vindt 'vega-kip' verwarrend

Bijna 40% van de Nederlanders vindt het verwarrend als vegetarische vleesvervangers worden aangeduid met het vlees waar ze op lijken. Ouderen vinden het vaker verwarrend dan jongeren en mannen vaker dan vrouwen.

De helft van alle Nederlanders vindt het niet verwarrend als vleesvervangers worden aangeduid met 'vegetarische kip', 'vegetarische spekblokjes' of 'vegetarische gehaktbal'.

Dat blijkt uit de Foodmonitor van Food for Food en Intomart GfK waarbij 3877 mensen op een stelling hebben gereageerd.

Ouderen en jongeren

Ouderen vinden de aanduiding voor de vegetarische producten vaker verwarrend dan jongeren. Zo geeft 49% van de groep 65-plus aan dat dit verwarrend is, tegen 31% bij de groep 18-34 jarigen.

Vrouwen en mannen

Van de vrouwen geeft 55% aan dat ze het niet verwarrend vinden als vegetarische vleesvervangers worden aangeduid met het vlees waar ze op lijken, tegenover 45% van de mannen, aldus het www.foodforfood.info/foodmonitor/artikel/bijna-40-van-de-nederlanders-vindt-de-benaming-vegetarische-kip-verwarrendonderzoek.

Discussie

De discussie over vleesbenamingen laaide op nadat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vegetarische slager Jaap Korteweg had opgedragen de namen 'kip', 'spek' en 'gehakt' van zijn producten te verwijderen.

Korteweg moest duidelijker aangeven dat het om plantaardige producten gaat.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer