Zwangeren screenen op Q-koorts niet nodig

Het is niet nodig om alle zwangere vrouwen in een Q-koortsgebied preventief te screenen op de ziekte. Dat vindt arts-onderzoeker Janna Munster van het Universitair Medisch Centrum (UMCG) in Groningen.

Munster ontdekte dat het niet uitmaakt of vrouwen die niet ziek zijn, maar wel antistoffen hebben tegen Q-koorts, behandeld worden met antibiotica of niet. Gebeurt dat niet, dan wordt de kans op zwangerschapscomplicaties niet groter.

Als een zwangere vrouw antistoffen tegen de Q-koorts in haar bloed heeft, wil dat zeggen dat ze in aanraking is gekomen met de ziekte. Een lichaam maakt antistoffen aan om zich daartegen te wapenen.

Bloedonderzoek

Momenteel wordt het bloed van zwangere vrouwen in Nederland, wanneer ze 12 weken zwanger zijn, onderzocht op syfilis, hepatitis B en hiv. De vraag was of Q-koorts daar in bepaalde regio's aan moest worden toegevoegd.

De bacterie die Q-koorts veroorzaakt, komt in enorme hoeveelheden vrij bij abortussen van besmette geiten. Sinds 2007 werden duizenden mensen ziek, vooral in Noord-Brabant.

Aan de bel trekken

Zwangere vrouwen uit een risicogebied die verschijnselen van de ziekte krijgen, moeten wel aan de bel trekken, benadrukt Munster. Het is belangrijk dat zij worden behandeld, want de ziekte kan ernstige gevolgen hebben.

'De kans dat een baby te vroeg geboren wordt of te klein is bij de geboorte, is verhoogd. Ook bestaat de kans dat een kindje overlijdt in de buik', meldt Munster op de www.umcg.nl/NL/UMCG/Nieuws/Persberichten/Pages/Screening_zwangere_vrouwen_in_Q-koorts_gebieden_niet_nodig.aspxUMCG-site.

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer