Ontwikkeling emissiearme vloeren stagneert

De ontwikkeling van emissiearme vloeren voor melkveestallen stagneert. Melkveehouders krijgen geen keuzemogelijkheden en fabrikanten zien hun investeringen verdampen. Die waarschuwing geeft Agrabeton af in haar nieuwsbrief.

Nieuwe melkveestallen mogen maximaal een ammoniakemissie van 11 kilo ammoniak per dierplaats per jaar realiseren. Om onder die norm te blijven, en zeker onder de norm die voor 2014 gaat gelden en naar verwachting 10 tot 20% wordt aangescherpt, ontwikkelden betonfabrikanten de laatste jaren veel emissiearme vloeren. Deze kregen veelal een voorlopige goedkeuring en kwamen op de RAV-lijst (Regeling Ammoniak en Veehouderij). Een voorlopige goedkeuring duurt echter hooguit 3 jaar. Om definitief op de lijst te komen als systeem is meting in minimaal 4 stallen nodig. De gemiddelde uitstoot in die stallen gemeten geldt dan.

Dure metingen

Metingen zijn echter duur, +/- € 60.000, daarom zijn veel boeren er niet happig op. Bovendien zijn fabrikanten ook terughoudend in metingen stimuleren, omdat de vloersystemen meestal eenvoudig te kopiëren zijn. Volgens Agrabeton wacht de ene fabrikant daarom op de andere. Zij pleit voor een productcertificaat in plaats van een systeemcertificaat. 'De fabrikant die zo’n productcertificaat heeft, kan deze ook in licentie geven zodat een collega een soortgelijke vloer kan maken. De collega-fabrikant moet uiteraard betalen voor die licentie.'

Verlies van erkenning

Als er niet snel actie komt dreigen veel vloeren hun voorlopige erkenning als emissiearm te verliezen op 1 februari 2014. Ze staan dan namelijk 3 jaar op de lijst. Nu toch snel de metingen van de stalvloeren oppakken, is een race tegen de klok. Het meten moet gedurende een heel jaar plaatsvinden. Dat betekent dat er vóór 1 februari 2013 volop gemeten moet gaan worden. Agrabeton heeft daar weinig hoop op: 'De capaciteit om te meten is sowieso te laag.' De melkveehouders worden de dupe omdat hun keuze bij nieuwbouw zeer beperkt blijft. En ook de betonfabrikanten investeerden waarschijnlijk in grote mate voor niets.

• Lees meer over hoe de wetgeving rond ammoniakemissies de melkveehouderij plaagt, deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer