ZLTO: we reiken Brabant de hand

Volgens Brabants gedeputeerde Johan van den Hout is het provinciale ambtelijk apparaat compleet overdonderd door het grote aantal veehouderijen dat een vergunningsaanvraag voor de NB-wet moet aanvragen. Daarbovenop komt nog de reeks meldingen voor de verordening Stikstof, geeft ZLTO-bestuurslid Peter Brouwers in zijn weblog aan.

Verder erkent de provinciebestuurder publiekelijk dat hij het met een onwerkbaar en ontoereikend toetsingskader moet doen, wat een faire beoordeling bij voorbaat onmogelijk maakt. Van den Hout spreekt van een onuitvoerbare wet, en wendt de boze blik daarbij naar Den Haag.

Ik geef hem daar voor een deel wel gelijk in. Inderdaad is de materie complex en kan Den Haag met de Programmatische Aanpak Stikstof veel betekenen om het voor provinciebestuur en boeren eenvoudiger te maken.

Pragmatische aanpak

De provincie kiest nu voor een pragmatische handhavingsaanpak, die de focus legt op bedrijven met een grote emissie, een snel gegroeide emissie en bedrijven die willens en wetens geen aanvraag hebben ingediend.

Kleinere bedrijven of bedrijven met een stabiele emissie, hebben hiermee dus een kleinere kans op bezoek van een provinciale handhaver. De provincie verwacht hiermee vooral de 1500-2000 bedrijven die onder de Interim-regiem vallen, te gaan ontzien.

Verantwoordelijkheid

Naar mijn idee kan en heeft de provincie ook www.zlto.nl/blog/130/We-reiken-Brabant-de-handverantwoordelijkheid om op de korte termijn iets te doen om een groot aanvragen sneller af te werken. We hebben destijds bij de totstandkoming van de verordening onze nek ver uitgestoken, door in te zetten op vergaande technieken.

In ruil daarvoor is ons een goed werkende salderingsbank beloofd. Er liggen kant en klare voorstellen van ons om de provinciale verordening stikstof aan te passen. Wij willen graag meedenken met gedeputeerde Van den Hout om bijvoorbeeld de dubbele procedures te voorkomen.

Vernieuwing en verduurzaming

Kortom, we steken onze hand uit en willen samen aan de slag om de vernieuwing en verduurzaming op gang te brengen.

Peter Brouwers, ZLTO-bestuurslid

Bekijk meer over:

Lees ook

'Gentech is goed'
'Gentech is goed' 15-10-2011

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer