Minder gezondheidszorg dankzij huisdieren

Mensen met huisdieren voelen zich gelukkiger dan mensen zonder. Zij bezoeken minder vaak een psycholoog. Hondenbezitters blijken daarnaast minder medicatie te gebruiken en minder ziekteverzuim te hebben, meldt Nienke Endenburg van Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht.

De Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG) bestaat dit jaar 40 jaar. Ter ere daarvan verrichte dokter Endenburg een landelijk onderzoek naar de invloed van honden en katten op de geestelijke en lichamelijke gezondheid van mensen.

Bij katteneigenaren kwam dit niet naar voren. Een voor de hand liggende conclusie is volgens de onderzoeker dat mensen met een chronische ziekte en/of die aan huis zijn gekluisterd, eerder een kat nemen als gezelschap.

Kattenbezitters

Het zou goed kunnen dat deze kattenbezitters ook minder gebruik maken van de gezondheidszorg dan vergelijkbare mensen zonder huisdieren. Nader onderzoek moet dit uitwijzen.

Daarnaast is ook de mate van gehechtheid meegenomen. Er is een duidelijke trend dat hoe meer een mens gehecht is aan bijvoorbeeld zijn hond, hoe minder medicatie hij gebruikt.

Ziektekosten

Het houden van huisdieren kan dus leiden tot minder ziektekosten. Een opzienbarende uitkomst in deze tijd van stijgende kosten in de gezondheidszorg, geeft Endenburg aan.

Het onderzoek vond plaats van juni t/m september 2012. Er is gebruik gemaakt van een schriftelijke internet enquête. Er deden 248 mensen mee met een hond en/of kat en 208 mensen zonder huisdieren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    11° / 1°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
Meer weer