Bleker: niets stiekems aan NGB-subsidie

Er is niets stiekems aan de subsidies die zijn verstrekt aan de initiatiefnemers van het Nieuw Gemengd Bedrijf (NGB) in Grubbenvorst. Dat schrijft demissionair EL&I-staatssecretaris Henk Bleker in antwoorden op Kamervragen van de Partij voor de Dieren (PvdD).

De partij suggereert in de vragen dat er 'achter de schermen' geld is verstrekt aan het bedrijf. In het NGB worden 1,1 miljoen kippen en 30.000 varkens op verschillende locaties gehouden.

'De NGB-initiatiefnemers hebben gebruik gemaakt van subsidieregelingen van de rijksoverheid die openstaan voor iedere ondernemer die voldoet aan de voorwaarden die golden op het moment van openstelling van deze regelingen', stelt Bleker. 'Er is dus niet achter de schermen gesubsidieerd.'

Ondersteunen

De bewindsman geeft aan dat innovatie- en investeringsregelingen zijn bedoeld om vooroplopende ondernemers te ondersteunen, die investeren in risicovolle innovatieve maatregelen die verder gaan dan de wettelijke eisen.

'Zij leveren op deze wijze een belangrijke bijdrage aan de verdere verduurzaming van de veehouderij', benadrukt Bleker.

Megastallen

De suggestie van de PvdD, dat de overheid meebetaalt aan megastallen, is niet juist meent de staatssecretaris.

De innovatiesubsidies zijn immers niet bedoeld voor de fysieke bouw van het NGB, maar op planvorming en op innovatie- en pilotprojecten op een proefbedrijf en op bestaande bedrijfslocaties.

Resultaten

'De resultaten van de projecten komen beschikbaar voor de gehele sector en hebben geen relatie met de schaalgrootte van veehouderijlocaties’, stelt Bleker. Het www.nieuwgemengdbedrijf.nl/NGB kreeg in totaal € 806.000, verspreid over 4 jaar.

Van terugvorderen van de subsidies, zoals PvdD-fractieleider Marianne Thieme wil, is geen enkele sprake, schrijft Bleker verder. 'Het is niet mogelijk en uit het oogpunt van behoorlijk bestuur ook niet wenselijk', www.rijksoverheid.nl/ministeries/eleni/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2012/10/03/beantwoording-kamervragen-over-subsidiering-ontwikkeling-gigastal.htmlantwoordt Bleker.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer