NAJK: 'Bedrag Faunafonds onacceptabel'

Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) vindt een behandelbedrag van € 300 voor een aanvraag van het Faunafonds onacceptabel. Ganzenschade nam de afgelopen jaren toe door het gevoerde faunabeleid.

NAJK stelt dat boeren nu onterecht hiervoor de rekening gepresenteerd krijgen. Voor een tegemoetkoming in schade door ganzen wordt een behandelbedrag van € 300 vastgelegd.

Om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming bestaat echter al een betalingsgrens van € 50 en een eigen risico van € 250. De daadwerkelijke drempel wordt dankzij het behandelbedrag dus verdubbeld, stelt het NAJK.

Opdraaien

'Provincie en rijk hebben afgesproken dat de oplopende kosten van faunaschade omlaag moeten. Het oplopen van deze kosten is een gevolg van het gevoerde faunabeleid. Hoe kan het zo zijn dat de boeren daarvoor moeten opdraaien?', vraagt NAJK-voorzitter John Hilhorst zich af.

'Een aanvraag tot tegemoetkoming kost straks € 600, dat is absoluut niet proportioneel. De slachtoffers van faunaschade worden hard getroffen en krijgen veel minder bescherming dan de daders', benadrukt hij.

Onwenselijk

Bovendien kiezen veel boeren er volgens Hilhorst voor om faunaschade niet langer door te geven bij het Faunafonds. 'De daadwerkelijke omvang van de problematiek is hiermee niet langer in beeld. Ook dat is onwenselijk.'

NAJK vindt dat het omlaag brengen van de kosten door faunaschade ergens anders moet worden gezocht. 'Hiervoor is een combinatie van maatregelen mogelijk, beginnend met een ander faunabeleid en een efficiëntere uitvoeringsdienst.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer