Klein deel stallen krijgt nieuwe bestemming

Zo'n 85% van de vrijkomende agrarische gebouwen in de Achterhoek krijgt naar schatting geen nieuwe bestemming. Het overige deel krijgt andere functies. Dus resteert sloop. Maar wie betaalt?

Een panklare oplossing voor vrijkomende agrarische gebouwen is er niet, bleek vandaag tijdens conferentie 'Dilemma’s op de deel' in Lievelde.

Volgens Gert Jan Oplaat, voorzitter van de Kamer van Koophandel Centraal Gelderland, heeft 60% van de boeren die 55 jaar of ouder is geen opvolger en stoppen dus binnen nu en 10 jaar. Op termijn komen er nog veel oude stallen vrij.

Nieuwe bestemming

Slechts een klein deel daarvan krijgt een nieuwe bestemming, omdat er geen plaats is voor tientallen kinderdagverblijven of binnenspeeltuinen in de regio. Als iedereen zich op deze markt stort, stort die als een kaartenhuis in elkaar.

Gevolg daarvan is opnieuw leegstand. Ook zijn er voorbeelden die mogelijk concurreren met middenstand of horeca in het dorp.

Minder regels

Gelders gedeputeerde Co Verdaas is voorstander van minder regels, maar dan moeten ondernemers hun verlies ook nemen als er wat mis gaat.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer