Vogelgriep pluimveedicht gebied Italië

Op 2 dicht bij elkaar gelegen Italiaanse pluimveebedrijven in Paderna Franciacorta, in provincie Brescia (Lombardije), is laagpathogene vogelgriep (LPAI) vastgesteld.

Het betreft bedrijven met respectievelijk 15.000 en 11.700 vleeskalkoenen. De kalkoenen zijn geruimd. Daarnaast is op een hobbybedrijf in de omgeving van Prato (Toscane) eveneens LPAI vastgesteld.

Op het bedrijf waren 1 kalkoen, 12 eenden, 34 ganzen, 21 fazanten en 100 kippen aanwezig. Deze dieren zijn ook geruimd.

Gelijkenis

De op de bedrijven gevonden virussen zijn van het type H5N2 en vertonen onderling grote gelijkenis. Ook komen de gevonden virussen overeen met virus dat eerder dit jaar is vastgesteld op pluimveebedrijven in de Zuid-Italiaanse provincies Napels en Cosenza.

In totaal is dit jaar op 8 locaties in Italië LPAI aangetoond (7 x H5 en 1 x H7).

Maatregelen

De besmette kalkoenbedrijven liggen in een zeer pluimveedicht gebied. Om verdere uitbreiding van de besmetting te voorkomen, hebben de Italiaanse autoriteiten uitgebreide beperkende maatregelen genomen.

Dat betreft onder andere een verbod op het opzetten van eendagskuikens in de gehele regio Lombardije en in delen van de regio Veneto en extra monitoring van pluimveebedrijven.

Informeren

Nederlandse bedrijven die pluimvee of pluimveeproducten naar of uit Italië transporteren, worden dringend verzocht om zich vooraf goed te informeren of de voorgenomen transporten op grond van de getroffen maatregelen zijn toegestaan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer