'Productieverhoging koe voor 97% genetica’

De melkproductie per koe steeg de laatste decennia gemiddeld 84 kilo per koe per jaar. Daarvan is 82 toe te schrijven aan genetische vooruitgang, stelt Roel Veerkamp, buitengewoon hoogleraar Wageningen UR.

De buitengewoon hoogleraar Numerieke genetica en genomica wordt morgen officieel benoemd en spreekt daarbij een oratie uit.

Daarin stelt hij onder andere dat verbetering van de erfelijke eigenschappen bij plant en dier substantieel bijdroegen aan de voedselproductievergroting. Die leidde daardoor tot meer voedselzekerheid voor de wereldbevolking.

Inaugurele rede

Het voorbeeld van de melkproductieverhoging en de rol van genetica daarbij is onderdeel van zijn inaugurele rede 'Animal breeding for food security – opportunities in the genome sequencing'.

Volgens Veerkamp helpt het dat we nu het hele genoom van individuele fokdieren in kaart kunnen brengen.

Genoom

'Met die kunnen we makkelijker op nieuwe kenmerken fokken en zorgen voor dieren die, naast dat ze meer produceren, ook minder broeikasgassen uitstoten, langer leven en gezonder zijn', stelt hij.

'Op wereldniveau is het fokkerijonderzoek in Nederland al toonaangevend. Door het gericht gebruiken van de nieuwe genomische informatie kunnen we toonaangevend blijven.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer