Gasleiding eruit, compost erin

Om verstoring van het bodemleven te voorkomen, voert Koeien & Kansen-veehouder Jos de Kleijne bij de vervanging van en het onderhoud aan gasleidingen in zijn land compost aan.

Onder de huiskavel van de melkveehouder liggen in zeer lichte en droogtegevoelige zandgrond gasleidingen. De volgende laag bestaat uit het gele zand, waarna de echte ondergrond volgt.

De 3 lagen blijven zo goed mogelijk gescheiden bij de werkzaamheden. Maar de grond ligt wel een deel van het groeiseizoen op hopen. Dat houdt volgens De Kleijne verstoring van het bodemleven en extra afbraak van organische stof in.

Verlies bodemeigenschappen

Dat leidt tot verlies van goede bodemeigenschappen, waaronder het vochthoudend vermogen. Die indirecte kosten vergoedt Gasunie niet, wel het gemis aan onder meer opbrengsten, mestafzet, beperkingen in de bedrijfsvoering.

Met de aanvoer van compost hoopt de melkveehouder een deel van de indirecte schade te herstellen. Als dat lukt, heeft het eind augustus of begin september ingezaaide nieuwe gras een goede basis om jarenlang hoge opbrengsten te realiseren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer