Meer stikstof op melkveebedrijf houden

Proefbedrijf De Marke is gestart met het onderzoek naar een nieuw mestverwerkingsysteem. Doel is verbetering van de afbraak van organische stof, zodat er meer stikstof en fosfaat uit het digestaat beschikbaar is.

Dit om stikstof en fosfaat uit mest beter te benutten en meer stikstof uit dierlijke mest op het melkveebedrijf te houden. Zwier van der Vegte van De Marke in Hengelo hoopt dat 3,5 kilo minerale stikstof uit een kuub mest te halen is.

Normaal levert een kuub mest met in totaal 4 kilo stikstof zo'n 2 kilo organische stikstof en 2 kilo minerale stikstof op.

Digestaat

Het proefbedrijf gaat het digestaat scheiden in een dunne en dikke fractie. Uit de dunne fractie wordt struviet gewonnen. Dit traag werkende fosfaat- en magnesiumhoudende meststof is te gebruiken als rijenbemesting in maïs.

Ook is het af te voeren om de stikstofruimte op het bedrijf te vergroten.

Fosfaatnorm

Volgens Van der Vegte moet het mogelijk zijn om 25.000 kilo per hectare te melken zonder (mede) stikstof af te voeren vanwege de fosfaatnorm. Daarnaast levert de hogere afbraak van organische stof een hoger aandeel aan methaan. Met warmtekrachtkoppeling wordt dit omgezet in elektriciteit.

Het systeem werkt in 2 fasen. Voorbewerking gebeurt in een hydrolysetank waar organische stof wordt afgebroken. In de vergistingsreactor komt methaan vrij uit de afbraakproducten.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer