Melkvee en akkerbouw trekken vastgoedkar

In de melkveehouderij en akkerbouw vindt wat betreft de vastgoedmarkt groei plaats. 'Daardoor komt in de agrarische sector de vraag op gang', zegt voorzitter Arjan van der Waaij van NVM Agrarisch & Landelijk Vastgoed (A&LV).

Melkvee+en+akkerbouw+trekken+vastgoedkar
© NVM

'In de overige sectoren is er matig tot geen vraag. Dat heeft zijn doorwerking in de gehele agrarisch onroerend goedmarkt. Zo zijn er minder verplaatsingen van agrarische bedrijven', meldt Van der Waaij tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers van 2012.

De markt wordt gestuurd vanuit boer-boertransacties. 'Dat is voor de landbouwsector zelf een goede ontwikkeling. Verplaatsingen van boer tot boer behoren nu weer tot de mogelijkheden', geeft hij aan.

Melkveehouderij

NVM A&LV constateert dat er sprake is van een overwegend goede markt in de akkerbouw en melkveehouderij. 'Door de afschaffing van het melkquotum wordt er door investeringsbereide melkveehouders landbouwgrond bijgekocht. Daardoor zet de schaalvergroting in deze sector door.'

De melkprijs is redelijk goed, maar deze lijdt onder zorgen over de aankomende periode. 'Ook de voerkosten stijgen', stelt Van der Waaij. Het grootste deel van de transacties in de melkveehouderij betreft die tussen de 20 en 60 hectare.

Landbouwgrond

Melkveebedrijven met goede vooruitzichten voor de toekomst hebben volgens NVM A&LV gemiddeld tussen de 40 en 75 hectare aan grond. 'Ook de markt voor gunstig gelegen percelen landbouwgrond is goed.'

• Klik voor volledige NVM-bericht op bijgesloten pdf

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer