Beter water met biologische bestrijders

De waterkwaliteit kan verbeteren door het beter benutten van biologische bestrijders zoals roofmijten en sluipwespen in de beheersing van plagen in de glastuinbouw.

Dit blijkt uit het een www.clm.nl/uploads/pdf/775-EDG_deelrapport_biologische_bestrijders-web.pdf analyse van de biologische bestrijding in Nederland die CLM heeft uitgevoerd als onderdeel van de Evaluatie Duurzame Gewasbescherming.

Uit de evaluatie blijkt in de glastuinbouw op 93% van het groenteareaal en op 46% van het sierteeltareaal biologische bestrijders te worden gebruikt. Dit heeft bijgedragen aan een vermindering van de milieubelasting van gewasbeschermingsmiddelen omdat toepassing van biologische bestrijders de inzet van chemie (deels) vervangt.

Milieuwinst

Toch blijkt oppervlaktewater in verschillende glastuinbouwgebieden nog altijd te hoge concentraties gewasbeschermingsmiddelen te bevatten. Het nog beter benutten van biologische bestrijders kan de waterkwaliteit verbeteren, stelt CLM.

Wanneer de plagen in de glastuinbouwgewassen hoofdzakelijk biologische beheerst zouden worden, kan dit een grote milieuwinst opleveren. Die kan oplopen tot 25 % van de landelijke milieubelasting van oppervlaktewater.

Beleid

Het beleid van overheid, waterschappen en sector voor het aanpakken van waterkwaliteitsknelpunten in de glastuinbouw wordt vooral gericht op maatregelen als zuivering.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer