Velduil rukt op in Groningen

De velduil heeft de akkers van provincie Groningen ontdekt. Zeker 10 paren lijken dit jaar in en rond deze landbouwgronden te broeden, meldt Ben Koks van Werkgroep Grauwe Kiekendief.

Velduil+rukt+op+in+Groningen
© werkgroep grauwe kiekendief

Al jaren heeft de velduil het moeilijk in Europa en gaan de aantallen achteruit door aantasting van het leefgebied. Maar het lijkt er volgens de werkgroep op dat de velduil in Groningen nieuwe kansen grijpt.

Het akkervogelbeleid in die provincie, met ruimte voor brede akkerranden en extensieve landbouwpercelen, leidde er al toe dat kiekendieven, leeuweriken en gorzen er toenamen of terugkeerden.

Extra brede akkerranden

Werkgroep Grauwe Kiekendief realiseerde in samenwerking met de boeren van agrarische natuurvereniging ANOG op veel plekken extra brede akkerranden van minimaal 9 meter. Verder is meer dan 1200 hectare landbouwgrond extensief in gebruik en ingezaaid met luzerne en rode klaver.

Deze faunaranden en luzernepercelen van 5 tot 10 hectare groot zijn volgens de werkgroep muizenrijke oases in grootschalig akkerland. 'Wij creëren hier voorwaarden voor akkervogels en roofvogels die in het intensief gebruikte agrarische cultuurlandschap vaak ontbreken', weet Koks.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer