RFC worstelt met regiokazen

Royal FrieslandCampina (RFC) worstelt met de vraag hoe om te gaan met plannen van leden die zelf kaas met een regionaal merk op de markt willen brengen.

RFC+worstelt+met+regiokazen
© -

Melkveehouders en RFC-leden Jan Willem Schutte en Roelof Steenbeek presenteerden vorige week de eerste partij Campereilander kaas. Zij zetten de kaas op eigen initiatief en risico in de markt, maar krijgen hulp van onder meer FrieslandCampina.

Die coöperatie verzorgt het transport van de melk naar de kaasmakerij. 'Wij juichen innovatie en initiatieven bij onze melkveehouders van harte toe', zegt woordvoerder Jan-Willem ter Avest van RFC.

VGW

Vereniging Gezonde Waddenmelk (VGW), die ruim 60 melkveehouders uit Groningen en Friesland telt, beleeft dat beslist niet zo. VGW zette ook een 'kaas uit de regio' in de markt.

Deichgold verscheen vanaf 2008 via Frico Duitsland op de Duitse markt. De samenwerking met Friesland Foods en later FrieslandCampina ging verder dan alleen hulp bij transport, RFC produceerde de kaas zelf.

Voorlopergroep

RFC vertelde de vereniging juni 2011 echter te stoppen met Deichgold, omdat het volgens de zuivelaar commercieel niet aantrekkelijk is. Daarop bood RFC volgens Ter Avest de VGW-boeren een rol aan als voorlopergroep.

Naar zijn mening kan dat ook inhouden dat deze vereniging eenzelfde pilot als Campereilander kaas kan starten onder het merk 'Dijkgoud' en dit ondersteund door RFC op de Nederlandse markt mag brengen.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oost, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer