Aardappelseizoen+nu+al+later+dan+in+2011
© Nieuwe Oogst

Aardappelseizoen nu al later dan in 2011

De ontwikkeling van de aardappelen voor oogst 2012 is nu al aanzienlijk vertraagd ten opzichte van vorig jaar.

De pootomstandigheden waren ideaal in 2011 en toen zorgde het groeizame weer in april voor een vlotte beginontwikkeling. Op dit moment zijn nog niet alle aardappelen gepoot en ook is er minder groei vanwege de relatief lage temperaturen.

In het zuiden van Nederland en ook in België zijn vanwege een flinke hoeveelheid neerslag de afgelopen periode nog niet alle aardappelpercelen gepoot. Verder is vooral in België en Duitsland ook het areaal vroege aardappelen kleiner dan andere jaren.

Positief effect

De aanvoer van de eerste aardappelen zal daarom ongetwijfeld wat later in de zomer op gang komen. Er is zelfs nog hoop dat deze vertraagde start een positief effect zal hebben op het einde van het afzetseizoen.

Op de actuele dagmarkt is op dit moment overigens nog niets te merken van een positievere stemming. De dagprijzen voor fritesaardappelen variëren van € 3,75 tot € 5 per 100 kilo. De prijsindicatie voor levering van fritesgeschikte aardappelen eind juni of begin juli ligt tussen € 6 en € 7,50 per 100 kilo af teler.

Weer

 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  18° / 13°
  60 %
Meer weer