Netwerk onderwerpt reststromen aan test
In praktijknetwerk Resttest XL testen akkerbouwers in Flevoland het aanbod van reststromen op duurzaamheid. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met reststofproducenten, de voedingsindustrie en waterschappen.
Reststoffen uit de voedingsindustrie, uit vergisters of van composteerders worden steeds meer ingezet in de akkerbouw. Het gaat dan bijvoorbeeld om fosfaat en kali uit reststromen om de bodemvruchtbaarheid op peil te houden.
Het idee erachter is om zoveel mogelijk bijproducten nuttig te recyclen. 'Bij onze zoektocht krijgen we steeds meer te maken met collega's die proberen fosfaat en kali uit reststromen in te zetten', stelt een van de deelnemers.
Maatregelen
Het netwerk wil niet naar slechts 1 criterium kijken, maar maatregelen treffen op basis van 10 duurzaamheidscriteria waar de deelnemers zich hebben verbonden. 'We willen achterhalen wat de voordelen voor de landbouw zijn, maar ook de nadelen en risico´s.'
'We gaan er daarbij vanuit dat niet de stof alléén bepalend is voor de duurzaamheid maar vooral ook de toepassing in bedrijfsverband', licht projectleider Chris Koopmans van het Louis Bolk Instituut toe.
Afwegen
'Je moet zorgvuldig afwegen en testen hoe duurzaam reststromen zijn, en hoe je die optimaal kunt inzetten', geeft hij aan. 'Het gaat dan om de techniek om die reststof toe te dienen en de juiste timing. Netwerk Resttest XL gaat daar op de bedrijven mee aan de slag.'
Bekijk meer over:
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Valtra A114
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 5095M (MG) #687878
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X584 (BV) #692433
Gebruikt, P.O.A.
-
Gewichtblok 1450 kg TOP
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Toezichthouder Stikstof
Recruitment Marketeers - NL
Weer
-
Zaterdag22° / 5°0 %
-
Zondag23° / 7°0 %
-
Maandag23° / 8°0 %