Bleker opent Tulpenfestival NOP

EL&I-staatssecretaris Henk Bleker opende vanmiddag in Creil het Tulpenfestival. Dat wordt jaarlijks in de Noordoostpolder gehouden. Bleker roemde het Tulpenfestival vanwege de promotie van de tulpenteelt, het gebied en de producten.

Bleker+opent+Tulpenfestival+NOP
© Nieuwe Oogst

Jan Holtmaat, voorzitter van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) kring Flevoland-Gelderland, gaf voor een zaal vol genodigden het belang aan van de bollensector voor de Nederlandse economie.

'De omzet bedraagt ongeveer € 700 miljoen, waarvan naar schatting € 200 miljoen aan belastingen naar de schatkist vloeit.'

Productschap

Holtmaat gaf aan dat de KAVB graag ziet dat ook in de toekomst het onderzoek via het Productschap Tuinbouw kan worden gefinancierd. 'Blijvend onderzoek is nodig voor een duurzamer bedrijfsvoering', aldus Holtmaat.

Over de bemestingsnormen zei de KAVB-voorzitter tegen de staatssecretaris: 'Geef de ondernemer meer vrijheid in bemesten. Want een ondernemer zal nooit meer strooien dan nodig is voor een optimale opbrengst.' Een hogere aanvoer van organische stof is volgens Holtmaat in de Noordoostpolder gewenst omdat het humusgehalte terug loopt.

Toelatingsprocedure middelen

Groot probleem in de bollensector is het toelatingsbeleid van nieuwe middelen in de gewassen. 'Voor een gewas als gladiolen, met 900 hectare, is geen belangstelling', zei Holtmaat. 'Geef middelen, die op grote schaal in de akkerbouw worden gebruikt, vrij voor gebruik in de bloembollensector', was zijn oproep aan staatssecretaris Bleker.

Bleker zei dat hij gaat proberen om met het College Toelating Gewasbeschermingsmiddelen de toelatingsprocedure voor gewasbeschermingsmiddelen voor de kleine teelten sneller en simpeler te maken.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer