Weinig inzet drijfmest tegen stuiven

'Tot nu toe is er maar weinig gebruik gemaakt van drijfmest als antistuifdek', zegt Klaas Wijnholds van proefboerderij ’t Kompas in Valthermond.

Volgens de onderzoeker heeft dat onder andere te maken met het feit dat je als akkerbouwer eerst andere maatregelen moet hebben genomen, zoals het zaaien van gerst als antistuifdek. 'Dat beperkt de mogelijkheden van de inzet van drijfmest.'

Preventief

Het stuiven van gronden is tot nu toe vooral beperkt gebleven tot bepaalde regio’s. 'De grond is nog steeds erg droog. De regen die we hebben gehad, is met een dag wind weer weg. Het zou daarom mooier zijn als akkerbouwers drijfmest preventief in zouden kunnen zetten', zegt Wijnholds.

Probleem voor de Veenkoloniale gronden is dat het relatief vroeg in het seizoen al stuift. Het is nu al het derde jaar op rij dat het rond het zaaien van de bieten erg droog is. In veel gevallen geeft gerst onvoldoende bescherming, omdat deze nog maar net boven de grond staat.

Onderzoek

Op ’t Kompas blijven ze daarom zoeken naar alternatieve producten voor drijfmest. De proefboerderij maakt daarbij gebruik van een mobiele windtunnel.

'We behandelen de grond met verschillende middelen, bootsen de wind na met een grote ventilator en vangen het zand op. De hoeveelheid zand geeft aan hoe goed het middel werkt', legt Wijnholds uit.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer