Loeiende+koeien%2C+hogere+melkgift
© Lely

Loeiende koeien, hogere melkgift

Loeien is geen angstrespons, maar waarschijnlijk een vorm van sociaal gedrag van koeien die de melkgift verhoogt. 'Een teken dat ze graag in de buurt van soortgenoten zijn', stelt promovendus Kees van Reenen van Rijksuniversiteit Groningen.

Hoewel loeien op het eerste gezicht gemakkelijk als angstreactie valt aan te merken, bleek dit volgens Van Reenen niet het geval. 'Kalveren die bijvoorbeeld veel loeien tijdens afzondering van soortgenoten hebben later, als vaars, een hogere melkafgifte bij de eerste melking dan dieren die minder loeiden.'

'Koeien zouden in stressvolle situaties, zoals tijden het melken, gebaat kunnen zijn bij sociaal contact met andere dieren', stelt Van Rheenen. In de toekomst kan volgens hem temperament in de fokkerij worden gebruikt om robuustheid en welzijn te verbeteren.

Externe prikkels

Van Reenen volgde zwartbonte Holstein-Friesian melkkoeien van kalf tot koe. Hij onderwierp de dieren aan gedragstesten en fysiologische onderzoeken om te bepalen hoe zij op externe prikkels reageerden.

De promovendus lette daarbij bijvoorbeeld op schrikreacties als loeien, trappen, hartslag en afgifte van het stresshormoon cortisol. Samen bepalen die het temperament, waaronder 'angstigheid', de behoefte aan sociaal contact en bewegingsactiviteit.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  9° / 2°
  0 %
 • Dinsdag
  12° / -1°
  0 %
 • Woensdag
  14° / 1°
  5 %
Meer weer