Kamperveense boeren bij MKZ-hoorzitting

Zo'n 50 boeren uit Kamperveen hebben vandaag een hoorzitting bijgewoond van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven in Den Haag.

De hoorzitting ging over de ruiming van het vee op 13 bedrijven in Kamperveen na de beweerde vondst van mond-en-klauwzeer (MKZ) op de boerderij van Van de Vegte in Oosterwolde.

De boeren beweren al jaren dat die ruimingen onterecht zijn, omdat er helemaal geen MKZ zou zijn aangetroffen. Sinds die tijd voeren ze een juridische strijd tegen het ministerie van EL&I, omdat ze willen dat het ministerie erkent dat de beslissing fout was.

Vernietigd

De Barneveldse Krant meldt dat de Stichting Geruimde Boerderijen Kamperveen MKZ-2001 bij het ministerie stukken over de mond-en-klauwzeercrisis in 2001 heeft opgevraagd, die bleken te zijn vernietigd. Dit terwijl deze documenten nog van belang kunnen zijn in lopende beroepsprocedures.

De Tweede Kamerfractie van ChristenUnie gaat hierover vragen stellen aan staatssecretaris Henk Bleker van EL&I. 'Ik ben enorm geschrokken van dit bericht en ben heel benieuwd naar de juridische gevolgen. En wat betekent dit voor de hoorzittingen van Kootwijkerbroek en Kamperveen?', aldus ChristenUnie-Kamerlid Esmé Wiegman.

Merkwaardig

SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf vindt het 'merkwaardig' dat belangrijke documenten over de mond- en klauwzeeruitbraak in 2001 zijn vernietigd. 'In de kwestie Kamperveen, maar ook in de kwestie Kootwijkerbroek, was het vanaf begin af aan duidelijk dat labuitslagen en maatregelen ter discussie werden gesteld. We wachten het verloop van de hoorzittingen af. We zullen het in ieder geval nauwlettend volgen', aldus Dijkgraaf.

Op 11 april is de hoorzitting van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven over MKZ-ruimingen in Kootwijkerbroek.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer