Natuurbeheer lonkt voor coöperatie

Als het aan de Zuid-Hollandse gedeputeerde Han Weber ligt, gaan de boeren van Natuurcoöperatie Krimpenerwaard stukken EHS inrichten en beheren.

Dat zei de bestuurder woensdag tijdens de commissievergadering Groen en Water. 'Ik zou heel graag de ruimte hebben om met de natuurcoöperatie aan de slag te gaan', aldus Weber. Die moet vervolgens als pilot fungeren voor andere Zuid-Hollandse gebieden om natuur in te richten en te beheren.

Weber geeft de voorkeur aan 'gebiedspartijen' als het om de inrichting en het beheer van de EHS gaat. 'Ik zie al natuurorganisaties samenwerken met agrariërs. De Krimpenerwaard is daarvan een voorbeeld. Het kan heel zinvol zijn daar een start mee te maken.'

Geen meters

De gedeputeerde gaf toe dat er het afgelopen jaar 'geen meters zijn gemaakt' met de natuurcoöperatie, ondanks dat zijn voorganger Joop Evertse had toegezegd dat de coöperatie 50 hectare EHS in beheer zou krijgen. Dat is er het afgelopen jaar niet van gekomen vanwege de rijksbezuinigingen op natuur.

Ook moet de herijking van de EHS nog gestalte krijgen. 'We weten nog niet om welke gronden het gaat. Ook zijn er onzekerheden omtrent de middelen', verklaarde Weber.

Een andere hobbel is de vraag of de verkoop van gronden van de provincie aan de natuurcoöperatie een vorm van staatssteun is. Daar is nog onduidelijkheid over. Weber: 'Zodra juridisch duidelijk is geworden dat we voor het beheer aan de gang kunnen gaan, kunnen we verder. Dat kan ons reuze helpen.'

Neuzen

'We zijn er nog niet, maar de neuzen staan dezelfde kant op', reageert voorzitter Jaap Schep van de Natuurcoöperatie Krimpenerwaard. Hij sprak tijdens de commissievergadering in, net als het Zuid-Hollands Landschap. 'Die lieten zich van de goede kant zien. Ook zij vindt dat de pilot gestalte moet krijgen', aldus de melkveehouder. Samen met circa 20 boeren wil hij een deel van de EHS beheren als onderdeel van het Veenweidepact.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer