Weer uitstel verbod waterbad kippenslacht

EL&I-staatssecretaris Henk Bleker geeft de pluimvee-industrie nog eens 9 maanden uitstel op de invoering van het verbod op het gebruik van een elektrisch waterbad bij de slacht.

Weer+uitstel+verbod+waterbad+kippenslacht
© Marcel Bekken

Bij deze methode zouden veel kippen onvoldoende bedwelmd raken voordat zij worden geslacht. Een alternatief is de kopverdover, waarbij de kop van een kip tussen 2 elektroden wordt geplaatst. Omdat het apparaat nog niet voldoende kippen per uur aankan, krijgt de sector van Bleker respijt.

In een brief aan de Kamer meldt hij dat de nieuwe methode tegenvallende resultaten geeft. Bleker vreest dat de slacht zich verplaatst naar het buitenland waar het elektrische waterbad nog is toegestaan. 'Dat kan naast economische schade ook nadelig zijn voor het welzijn van de vleeskuikens door een toename van de transporttijd', stelt hij.

Hogere stroomsterkte

Bleker wil het waterbad nog niet helemaal verbieden, maar de industrie alleen verplichten om vanaf 1 september dit jaar een hogere stroomsterkte te gebruiken in het elektrobad. Dat zou verdoving wel garanderen.

Dit hogere voltage verplicht hij nu nog niet, omdat daardoor ook bloedingen in de kip ontstaan en het vlees door de rode plekken nauwelijks nog kan worden verkocht.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer