Onderzoek grote melkveebedrijven

Schothorst Feed Research verricht praktijkonderzoek op 3 melkveehouderijen. Het gaat om bedrijven met meer dan 200 melkkoeien.

Het onderzoek richt zich vooral op de effecten van additieven of krachtvoergrondstoffen op gezondheids- en vruchtbaarheidskenmerken. De gekozen methode is volgens Schothorst uniek. Per bedrijf worden dieren na afkalven verdeeld in 2 groepen, waarvan 1 wordt behandeld en de ander als controlegroep fungeert.

Schothorst kiest voor grotere koppels omdat kenmerken als vruchtbaarheid en gezondheid daar beter zijn vast te stellen. Om deze gegevens in kaart te brengen, zijn op een aantal grote melkveehouderijen wijzigingen aangebracht in krachtvoerverstrekking en dataverzameling.

Extra krachtvoersilo

Op de melkveehouderijen is een extra krachtvoersilo geplaatst. Dat gebeurde op kosten van Schothorst. Om de verzamelde gegevens goed uit te lezen, zijn op de bedrijven kleine aanpassing doorgevoerd in de bestaande datasystemen.

Afhankelijk van de vraag naar de uitkomsten besluit Schothorst hoe lang de proef draait. Het duurt in ieder geval een jaar voor er voldoende gegevens binnen zijn. Mogelijk wordt het aantal deelnemende bedrijven nog uitgebreid, geeft het onderzoeksinstituut aan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer