Praktijk meet hogere emissies

De variatie in de gemeten emissies van dezelfde proefstalsystemen in de melkveehouderij is enorm. Het is een momentopname. De ene keer meet je 3 kilo per koe per jaar en de andere keer een factor 10 keer hoger.

'Gemiddeld zou het wel eens kunnen zijn dat bij praktijkmetingen de emissies 20% hoger uitvallen dan tot nu toe als basis wordt aangenomen.'

Ofwel de emissiefactoren van 11 kilo bij permanent opstallen in een traditionele stal en 9,5 kilo ammoniak per koe per jaar bij weidegang, zouden opgekrikt kunnen gaan worden.

Dat zei zelfstandig milieuadviseur Gert-Jan Monteny vandaag tijdens de open dag van de nieuwe melkveestal bij de familie Lamers in het Brabantse Beugen.

Op de schop

Daarnaast verwacht Monteny dat de RAV-systematiek (Regeling Ammoniak en Veehouderij) per 1 januari 2013 op de schop zou kunnen gaan. 'Ook effecten van maatregelen via bijvoorbeeld het voerspoor, balansballen in mestkelders en de isolatiewaarde van stallen zouden dan meteen meegenomen moeten gaan worden in nieuwe emissiefactoren.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer